6. Strategie Implementatie – de 8 bouwstenen van een succesvol strategie implementatie proces (de laatste 4)
Strategie implementatie is een complex process. Het zijn er eigenlijk verschillende. En de ideale interacties tussen deze processen zijn voor elk bedrijf verschillend. Elke succesvolle performance management aanpak heeft echter een aantal fundamentele bouwstenen. Ik heb er 8 uitgekozen. De eerste 4 kwamen reeds aan bod in een eerder artikel aan bod. Dit zijn de laatste 4.
1. Beheer je strategische initiatieven
Initiative management is de stap waarin je dromen geconfronteerd worden met de realiteit, je strategie de uitvoering tegenkomt, en mensen toegevoegd worden aan je strategierecept. Het is dan ook één van de moeilijkste stappen in de Strategie Implementatie – en vaak … de plaats waar het misloopt.
Initiative management heeft alles te maken met het selecteren, prioritiseren en opvolgen van de initiatieven die je moet nemen om je doelstellingen te realiseren. Het kan onderverdeeld worden in 3 activiteiten: portfolio, program en project management.
2. Bepaal individuele objectieven
Het bepalen van duidelijke individuele doelstellingen is één van de meest aangewezen acties die je kan ondernemen om prestaties (van jezelf of – indien van toepassing – van je teamleden) te verbeteren. De positieve impact van persoonlijke doelstellingen is één van de meest onderzochte en wetenschappelijk gefundeerde elementen van de organisatieleer van vandaag. De pioniers en grondleggers van de goal setting theorie zijn Edwin A. Locke (Universiteit van Maryland) en Gary P. Latham (Universiteit van Toronto).
Link alle individuele doelstellingen aan je strategie. Zonder deze verbinding heb je misschien een geweldige doelstelling voor het individu … maar verspil je resources voor je bedrijf.
Besteed voldoende aandacht aan de manier waarop je tot een overeekomst komt rond doelstellingen. Het is de kwaliteit van de doelstellingen – inclusief de link met de algemene bedrijfsdoelen – én het aanvaarden van deze doelstellingen die zorgen voor succes!
3. Observeer & Coach
Coaching motiveert mensen en verhoogt hun kans op succes. Het vereenvoudigt ook de uiteindelijke evaluatie van de prestatie. Regelmatige coaching is veel belangrijker dan het formele beoordelingsgesprek ergens midden in het jaar. Feedback geven is een belangrijke vaardigheid van een goede coach. Feedback krijgen is een must om de prestaties te verbeteren!
Performance coaching is een relatief nieuw, maar snelgroeiend kennisdomein. Een van de belangrijkste pioniers is Sir John Whitmore.
4. Evalueer prestaties
De meeste bedrijven hebben een formele evaluatie op het einde van de individuele prestatiecyclus. De vraag waarop je dan een antwoord zoekt, is: “Zijn de individuele doelstellingen gerealiseerd?”
Maak een eerlijke beoordeling. Er zijn verschillende technieken die je kunnen helpen. Eén van de meest gekende is de STAR-techniek (Situatie, Taak, Actie, Resultaat).
Veel bedrijven koppelen een financiële beloning aan het al dan niet behalen van doelstellingen. Dit is echter een ander proces en geen noodzakelijke voorwaarde om aan performance management te kunnen doen.