6. Kun je me enkele tips geven hoe ik de Balanced Scorecard best gebruik?
Tip #1 – Begin met de juiste inhoud
Een goed ontworpen Balanced Scorecard reflecteert de strategie van je bedrijf – dus zorg dat je strategie duidelijk is van bij het begin. Zoniet, neem dan de tijd om ze te verduidelijken. De kwaliteit van je strategievertaling in de organisatie kan maar zo goed zijn als de strategie waarvan je vertrekt. Test je strategie uitvoerig op inconsistenties. Een strategiekaart (strategy map) kan hiervoor een handig hulpmiddel zijn.
Tip #2 – Beheer de invoering van de Balanced Scorecard als een veranderproject
De Balanced Scorecard beïnvloedt de manier waarop leidinggevenden zich gedragen – dus iedereen zal een inspanning moeten leveren om te veranderen. Verhoog je slaagkansen spectaculair door het project als verandertraject te zien in plaats van de louter technische invoering van een instrument.
Tip #3 – Verandering beheren vereist sterk leiderschap
Er kan niets veranderen zonder sterk leiderschap. Zo eenvoudig is het. Balanced Scorecard tips in boeken geven altijd aan dat dit cruciaal is – en we bevestigen dit graag. Men vergeet er echter altijd bij uit te leggen hoe je dat best aanpakt.
De truc is om eerst aan de leiderschapstijl te werken. Gebruik het bestaande leiderschapsraamwerk in je organisatie of kies er een nieuw. (Wij houden van het model van Robert Quinn.) Je streeft eerst naar een consensus over het nieuwe gedrag dat nodig is om op de gewenste manier met de Balanced Scorecard te werken. Vervolgens maak je een afspraak over het ontwikkeltraject – zowel voor de hele groep als voor elk individu – dat nodig is om deze nieuwe stijl in de praktijk te brengen. Pas wanneer je op dit vlak een duidelijke vooruitgang hebt geboekt ga je aan de slag met de invoering van de Balanced Scorecard.
Tip #4 – Communiceer eerst over het proces, dan pas over de inhoud
Wacht niet tot je de inhoud klaar hebt. Begin onmiddellijk met het communiceren van de voordelen, de timing , de rollen en verantwoordelijkheden van de Balanced Scorecard. Proactieve, duidelijke communicatie voorkomt misverstanden en creëert engagement – zelfs voor er inhoud is. Gebruik eventueel een eerder gebruikte communicatieaanpak van een veranderproject dat goed is gelopen.
Tip #5 – Weet wat je wil bereiken
Een Balanced Scorecard heeft vele toepassingen. Bepaal vanaf de start wat jij wil bereiken met de invoering van de Balanced Scorecard en stel je aanpak daarop af. Eens je een bepaalde optie gekozen hebt is het moeilijk om je aanpak te wijzigen. Bestudeer de drie Balanced Scorecard generaties om je opties te kennen.
Tip #6 – Vermijd klassieke valkuilen
Veel bedrijven hebben al een Balanced Scorecard. Zij hebben de introductie dus al achter de rug. Het is vaak interessant om te onderzoeken wat anderen gedaan hebben en te leren van hun ervaringen. Dit zal je helpen om enkele klassieke fouten te vermijden. Hier is ook een lijst die je op weg kan helpen.
- Het top team is niet overtuigd en toont weinig betrokkenheid.
- De scorecards zijn ontwikkeld door “the happy few”.
- De interne of externe projectmedewerkers hebben slechts een beperkte of alleen theoretische kennis.
- De Balanced Scorecard wordt alleen gebruikt door de top van de organisatie.
- De Balanced Scorecard blijft te lang in de ontwikkelingsfase vooraleer ze gelanceerd en gebruikt wordt.
- Er zijn niet genoeg verbindingen gelegd naar de strategie en het planningsproces.
- De inhoud van de Balanced Scorecard is niet realistisch.
- De Balanced Scorecard wordt alleen gebruikt voor beloningsdoeleinden.