5. Wat is een Balanced Scorecard?
De Balanced Scorecard werd in de jaren ’90 gelanceerd door Kaplan en Norton, de bedenkers ervan. Hun artikel “Measures that drive performance” in Harvard Business Review (1992) kreeg veel aandacht en leidde tot de bestseller “The Balanced Scorecard: translating strategy into action” (1996).
Zoals je kan afleiden uit de titel van het eerste artikel in Harvard Business Review, was de Balanced Scorecard in de eerste plaats ontworpen om bedrijven te helpen hun prestaties op een andere manier te meten – door zich op meer indicatoren te concentreren dan alleen de financiële.
Sinds het eerste artikel zijn de basisideeën geëvolueerd en blijven ze evolueren. Vandaag, in 2009, omvat het Balanced Scorecard concept veel meer dan het meten vanuit verschillende perspectieven: in vele organisaties is de Balanced Scorecard een essentieel management systeem én een steunpilaar voor succesvolle Strategie Implementatie geworden.
Een essentieel onderdeel
De Balanced Scorecard staat nu bekend als een onontbeerlijk instrument om de strategie te verduidelijken, te communiceren en te beheren. Het verschaft een raamwerk om een abstracte strategie te vertalen in concrete doelstellingen en indicatoren. De Balanced Scorecard legt de nadruk op het afstemmen van de doelstellingen van business units, teams en individuele werknemers op de algemene bedrijfsstrategie.
De Balanced Scorecard verschilt van andere meetinstrumenten omdat het een ‘gebalanceerd’ (oorzaak/effect) inzicht combineert met een ‘score’ (meten /opvolgen).
Strategie Implementatie als een continu proces
Een goede Balanced Scorecard verdeelt een strategie in specifieke, meetbare onderdelen. Het zorgt er ook voor dat de lange termijn doelen op het radarscherm blijven. Strategie Implementatie als een continu proces is het ultieme doel van een Balanced Scorecard.
Zoals al gezegd is de Balanced Scorecard een belangrijk managementinstrument. Het is voor veel bedrijven een hoeksteen voor operationeel beheer geworden. De Balanced Scorecard helpt Strategie Implementatie problemen op te sporen en zorgt ervoor dat leidinggevenden en medewerkers daar hun energie op richten.
Stategische objectieven bereiken
De Balanced Scorecard is geen controle-instrument. Haar doel is wel om aan te geven wat echt belangrijk is voor de bedrijfstoekomst en ervoor te zorgen dat alle werknemers hun bijdrage leveren tot het verwezenlijken ervan. Meten is dus een manier om er te geraken maar geen doelstelling op zich.
De Balanced Scorecard gaat ook over leren en communiceren: over je strategie, over de uitganspunten waarop je strategie is gebouwd en de waarde die je bedrijf creeërt voor haar aandeelhouders.